Nieuws

“Beleid Rutte zorgden voor duizenden doden”
Door het beleid van Rutte zijn duizenden mensen overleden
10 Jaar Rutte

Rutte III


We moesten in lockdown ‘omdat de ziekenhuizen het anders niet aankunnen’. Maar onder 10 jaar Rutte is het aantal IC-bedden in Nederland gehalveerd en is het aantal verplegenden met een derde afgenomen, zei bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman in BNR’s Big Five.

“Het is dus heel simpel: Rutte is er de oorzaak van dat er te weinig ruimte is,” benadrukte Lakeman, die al bijna zijn hele leven strijdt tegen financiële misstanden. “Er zijn door het beleid van Rutte duizenden mensen overleden. Ondertussen staat hij een beetje vrolijk te lachen. Het is echt te gek voor woorden.”

Hele vreemde man
Gevangenen die jarenlang worden bedreigd door criminelen gaan uiteindelijk van hen houden. Op dezelfde manier gaan kiezers ook van Rutte houden, aldus Lakeman, die onlangs de media haalde met zijn grootste succes: de vervolging van Ralph Hamers in de ING-witwaszaak.

“Wiebes maakte op mij de indruk alsof hij wel normaal als mens functioneerde, maar als ik psychiater was dan zou ik ervan dromen om Rutte op de tafel te leggen en te onderzoeken want het is toch een hele vreemde man. Niets interesseert hem, het maakt hem niks uit wat er om hem heen gebeurt, als hij maar op het pluche blijft zitten. Dat is het enige wat hem interesseert.”

Vreemde man


Moppentapper Asscher na toeslagenaffaire-debacle:
‘Ik herstel vertrouwen van burger in overheid!’

Lodewijk Asscher (PvdA)

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft echt de grootste plaat voor z’n kop van alle Haagse politici. Na het hele debacle rondom de toeslagenaffaire, waar hij bij betrokken was en van wegkeek, lijkt hij nog steeds zijn rol hierbij niet in te zien. Toch is hij van mening dat juist hij de meest geschikte kandidaat is om de verzorgingsstaat te repareren.
Lodewijk, laat ons niet lachen.

Het is ongelooflijk wat voor een lef Asscher heeft. Het is voor heel Nederland duidelijk dat Asscher medeschuldig is aan het gerommel rondom de toeslagenaffaire. Uit interne documenten is al gebleken dat Asscher destijds als minister op de hoogte was van de schandalen.

Nu doet hij net of hij boter op zijn hoofd heeft. Hij legt de schuld bij de VVD, die ideologisch een wantrouwen zou hebben aan de verzorgingsstaat. Asscher probeert zichzelf neer te zetten als een ‘Vadertje Zorgstaat’. Maar trapt iemand hier in?

“Ik denk dat de ideologie van wantrouwen tegen iedereen die de verzorgingsstaat nodig heeft, ervoor heeft gezorgd dat de regelgeving zo strikt is geworden. Wat mij betreft is de VVD niet de partij om de verzorgingsstaat weer te repareren.”

Lachwekkend genoeg denkt Asscher dat de PvdA de enige partij is die instaat is om het vertrouwen in ons stelsel te repareren. Omdat de partij ‘werkende mensen die vermalen worden door de overheid’ vertegenwoordigt. Dit moet haast wel een grap zijn toch?

“Want ik heb de ervaring. Ik ben de enige oppositieleider die weet hoe het is om in een regering te zitten. En ik ben de enige oud-minister die vanuit de Kamer vier jaar volksvertegenwoordiger is geweest.”

Asscher laat zien compleet partijleideronwaardig te zijn, en ik hoop dat er flink wat PvdA-leden tegen hem ageren bij het aankomende partijcongres. Want dit is gewoon huichelachtig gedrag van de PvdA-voorman.
Weg met hem!

Twee bewoners Noors verzorgingstehuis overleden na coronavaccin, onderzoek ingesteld.
Twee bewoners Noors verzorgingstehuis overleden.

Het Noorse geneesmiddelenagentschap heeft meegedeeld dat twee bewoners van een verzorgingstehuis enkele dagen nadat ze het coronavaccin van Pfizer en BioNTech hadden ontvangen, zijn overleden. Het agentschap voegde toe dat er een onderzoek is ingesteld naar de sterfgevallen.

We moeten vaststellen of het vaccin de doodsoorzaak is, of dat het toeval is dat ze kort na de vaccinatie zijn overleden,” zei medisch directeur Steiner Madsen in een verklaring. Er sterven naar schatting 400 mensen per week in Noorse verzorgingstehuizen.

Bijwerkingen
Ook het Noorse Instituut voor Volksgezondheid is betrokken bij het onderzoek naar de twee sterfgevallen, schrijft RT. Bijwerkingen van het vaccin zijn over het algemeen mild en tijdelijk, hoewel in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië meerdere mensen na inenting een allergische reactie kregen.
Diverse overheidsfunctionarissen hebben zich voor de camera laten vaccineren. Vanochtend kreeg verzorgende Sanna de eerste Nederlandse vaccinatie. In Noorwegen is men op 27 december begonnen met vaccineren.


Rutte onder vuur:
‘Grootste aanval op democratische rechtsstaat komt van onze premier’
Kamerleden werden bij de toeslagenaffaire tegengewerkt, kregen bepaalde documenten niet en er waren allerlei dingen weggelakt. Dit wordt ook wel de Rutte-doctrine genoemd. “Dat is de doctrine dat de regering wel bepaalt welke informatie we nodig hebben,” legde Kamerlid Pieter Omtzigt uit in Buitenhof.
Die Rutte-doctrine om stukken die betrekking hebben op intern beraad per definitie niet te delen met de Kamers is in strijd met de inlichtingenplicht die artikel 68 van de Grondwet oplegt aan bewindslieden, zegt hoogleraar Wim Voermans in NRC.
Die plicht houdt in dat inlichtingen waar één of meerdere Kamerleden om vragen moeten worden verstrekt, tenzij dat strijdt met het belang van de staat. Weigering vanwege het belang van de staat hoort zeer uitzonderlijk te zijn en het kwam dan ook tot een aantal jaar geleden nauwelijks voor dat informatie om die reden aan de Kamer werd geweigerd, aldus Voermans.
Wat Rutte doet, is volgens hem ‘ongrondwettig en schadelijk voor onze democratie’.
Wat hier gebeurde, is illegaal
Omtzigt zei bij Buitenhof ook dat hij pas na de dertigste Kamervraag een memo boven water kreeg waarin stond: wat hier gebeurde, is illegaal en hadden we niet moeten doen. Het memo was al geschreven voordat Omtzigt de Eerste Kamervraag had gesteld.
“Als ze dit bij de Eerste Kamervraag op tafel gelegd hadden, namelijk dat de Belastingdienst dit niet had moeten doen en de ouders had moeten compenseren, hadden we dit helemaal niet gehad,” zei Omtzigt, die benadrukte dat informatie constant weggehouden en zwartgelakt werd.
“Ondanks alle verwijten richting populistisch rechts, komt feitelijk de grootste aanval op de democratische rechtsstaat van onze premier zelf,” constateert ondernemer Rutger van den Noort.

Nederlandse artsen maken vuist tegen coronabeleid: ‘Neem geen blad voor de mond, speak up!’
Een groep van meer dan duizend Nederlandse artsen en medische professionals maakt zich ernstige zorgen over de verstrekkende medische en maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen.
Ze zien dat deze maatregelen ten koste gaan van de volksgezondheid. De initiatiefnemers van de groep hebben het ‘Artsen Covid Collectief’ opgericht.
De groep, waaronder artsen uit academische ziekenhuizen, wil zich inzetten voor beter onderbouwde en meer evenwichtige maatregelen om de coronapandemie te bestrijden en zal binnenkort concrete voorstellen doen. De afgelopen maanden hebben de medici veel kennis over corona opgebouwd, die nu gebundeld staat op hun website.
Het voornaamste doel van het collectief: corona van de A-lijst van ziektes zien te krijgen. “Covid-19 lijkt niet gevaarlijker of dodelijker te zijn dan andere griepvirussen,” stelt de groep. “Meer dan 98 procent van de mensen wordt niet of nauwelijks ziek. De sterfte ligt rond 0,3 procent en is waarschijnlijk nog lager.” Een ander belangrijk doel van de groep is om zo snel mogelijk weer terug te keren naar ‘normaal’.
Crisis in Brabant ziekenhuizen.
Ziekenhuizen in Brabant kampen met grote problemen als gevolg van de griepgolf. Ziekenhuizen liggen vol en operaties en behandelingen worden uitgesteld. Een woordvoerder van het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk laat weten dat ‘in alle ziekenhuizen in Brabant de situatie ernstig is’. Uit een rondgang van Omroep Brabant langs verschillende ziekenhuizen blijkt dat honderden behandelingen en operaties zijn uitgesteld.

Door veel bezuinigingen van het kabinet Rutte I, II en III zit Nederland in de problemen.


Geheugensteuntje
  • 2015: 2200 Ic bedden-2020 : 1200 Ic bedden;
  • 2009:49000 ziekenhuisbedden;2020: 39000 ziekenhuisbedden;
  • 2009-2010: 1 miljoen inwoners erbij;

En dan durven de media en Rutte jou en mij

de schuld te geven van te weinig bedden

in plaats van bezuinigingen.


Aboutaleb: Burgemeesters in Veiligheidsberaad wilden verbod Black Friday.
Alle 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben het kabinet gevraagd om Black Friday te verbieden, maar het kabinet heeft dat geweigerd. Dat vertelt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in het programma Buitenhof.
Veel winkels bieden deze week vanwege Black Friday extra kortingen aan, waardoor er meer winkelend publiek op de been is dan normaal.
“De 25 burgemeesters hebben gezegd: doe er wat aan. Maar het kabinet heeft besloten om dat niet te doen. Als je aan ziet komen dat dingen veel mensen op de been zouden brengen, dan ligt het voor de hand om te zeggen: misschien niet zo verstandig”, volgens Aboutaleb. Op de vraag of het koopjesspektakel dan verboden had moeten worden, zei de burgemeester: “In ieder geval niet op zijn beloop laten.”
Zaterdag gingen winkels in Eindhoven, Rotterdam en Dordrecht eerder dicht, omdat coronamaatregelen niet meer konden worden nageleefd vanwege de drukte.
Ook zondag wordt er weer veel drukte verwacht in de winkelgebieden. Rotterdam heeft uit voorzorg al afgekondigd dat winkels in het centrum om 17.00 uur sluiten, twee uur eerder dan normaal.
In Amsterdam wordt ook veel drukte verwacht, onder meer van mensen die sinterklaasinkopen doen. De hoofdstad roept mensen op om rekening te houden met drukte.
Conclusie: Het slappe beleid van dit kabinet zal het virus ons blijven achtervolgen, ook in 2021.
Rutte stond even met de mond vol tanden.
Premier Rutte weet niet waarom kerk-, moskee-, synagoge- en tempelgangers vanaf 1 december geen mondkapje hoeven te dragen. Op een vraag over deze uitzondering op de mondkapjesplicht in NOS Met het Oog op Morgen, antwoordt hij “vrijheid van godsdienst”.
Maar wanneer politiek verslaggever Wilma Borgman vraagt wat dat ermee te maken heeft, zegt hij: “Ik heb geen idee, ik ga het voor u uitzoeken, ik verzin het ter plekke. Ik wist het eigenlijk niet, goeie vraag. Dames en heren, we komen hierop terug. Ik weet het niet, nee. Ik vermoed dat het te maken heeft met de vrijheid van godsdienst, maar ik ga het uitzoeken.”
Volgens Borgman, die hem sprak voor het wekelijkse gesprek met de minister-president, gaat het om een uitzonderlijke situatie. “De minister-president zat even met zijn mond vol tanden. In al die jaren met Rutte heb ik dit nog nooit meegemaakt.”
Mondkapjesplicht
Vanaf 1 december geldt een mondkapjesplicht in onder meer winkels, restaurants, musea, theaters, middelbare scholen en het hoger onderwijs.
Te weinig kritische vragen in coronatijd.
Kritische vragen door journalisten blijven in coronatijd tegen het kabinet veelal achterwege. Politici komen daardoor te gemakkelijk weg met obligate bezweringen. Misschien zijn Nederlandse journalisten te netjes en te weinig hardnekkig als het gaat om doorvragen. Deze week was duidelijk te zien wat het kernprobleem is van het Nederlandse COVID-19-beleid. Prominenten Nederlandse wetenschappers hebben oogkleppen op bij het duiden van hun eigen onderzoeken. Journalisten stellen geen kritische vragen.
Maak je geen zorgen, stelde het RIVM rond diezelfde periode: ‘De ziekte lijkt, met wat er nu bekend is, niet heel besmettelijk. De ziekte lijkt ook niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar.’ Dat vonden veel twitteraars een erg voorbarige stelling, ook omdat er toen al 4500 besmettingen en 106 doden waren in China.
Het RIVM reageerde op de kritiek door te zeggen: ‘Je communiceert op basis van wat je op dat moment weet. En destijds wisten we minder dan nu.’ Wat dus flauwekul was, want de NOS zoog die 4500 besmettingen op diezelfde dag dat het RIVM had getwitterd dat de besmettelijkheid laag was ook niet uit zijn duim.
En het ging maar door. Het RIVM bleef de situatie te lang bagatelliseren, de Tweede Kamer kwam niet in actie en journalisten volgden met name simpelweg de officiële lijn van het RIVM. Op RTL verscheen er deze week een artikel over: ‘Waarom keek iedereen weg van de naderende catastrofe?, vroeg Pieter Klein zich af. Een paar dagen eerder had Kustaw Bessems al een stuk voor de Volkskrant geschreven waarin hij schreef: ‘Ik censureerde mijn gedachten. Wie was ik om iets te vinden van een virus?’
Is dat erg? Ja, ik vind van wel. Elke dag vertraging met de juiste aanpak in deze crisis zorgt voor meer doden. Wees dus niet bang om snel zelf de informatie na te trekken die niet-experts op tafel leggen. Ik zeg niet dat je klakkeloos ook hún stellingen moet overnemen, want social media kan ook een bron van desinformatie zijn. Maar de kritiek was hier zo eensluidend, en vaak ook zo goed onderbouwd met concrete bronnen, dat daar echt veel eerder meer mee had moeten gebeuren. Dat mogen politici, RIVM en journalisten zich aantrekken.

Het laatste COVID-19 Nieuws