Covid-19NEDERLAND IN LOCKDOWN

de avondklok met één uur op
Vanaf woensdag 31 maart geldt de avondklok van 22.00 tot 4.30 uur.
Nederlanders zijn de coronamaatregelen en het coronabeleid van Rutte ‘helemaal zat’
Avondklok verlengd tot 20 april

Volgens het faalduo Rutte en De Jonge komen er nog geen versoepelingen de besmettingscijfers zijn nog te hoog. Alleen de avondklok wordt een uur opgeschoven omdat de zomertijd er aan komt.
Verder blijft alles hetzelfde
Op korte termijn (per 16 maart)
Volgens demissionair en faalminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wordt het een “mooie zomer”. Voorwaarde is wel dat “alles gaat zoals we nu verwachten”. Begin juli kan iedereen die dat wil gevaccineerd zijn en dan “hebben we van het grootste gedeelte van de maatregelen afscheid genomen”, aldus de minister.l
 • Verpleeghuisbewoners mogen straks niet één, maar twee bezoekers per dag ontvangen, maar wel alleen onder bepaalde voorwaarden.
 • Meer mensen kunnen tegelijkertijd op afspraak winkelen. Per 25 vierkante meter winkeloppervlak mag een klant worden ontvangen.
 • Het schoolzwemmen in binnenzwembaden wordt weer toegestaan.
 • Volwassenen mogen met vier personen buiten sporten (in plaats van twee).
Onderstaande maatregelen gaan NIET door!
Versoepelingen (rond Pasen, 4 en 5 april)
Als het r-getal rond de 1 blijft en het aantal ziekenhuisopnames stabiel, zijn de volgende versoepelingen mogelijk:
 • Op 31 maart kunnen de terrassen onder voorwaarden weer open.
 • Verder wordt gekeken hoe het hoger onderwijs vóór het paasweekend weer open kan. Studenten zouden dan één dag in de week, nadat ze vooraf een sneltest hebben laten doen, weer onderwijs op locatie kunnen volgen.
 • Ook winkels kunnen weer wat meer open.
Dit blijft nog even
 • Alle zware coronamaatregelen worden verlengd tot en met 30 maart.
 • Ook de avondklok blijft in ieder geval tot die tijd.
 • De horeca, musea, pretparken en bioscopen blijven nog dicht.
 • De bezoekregeling van maximaal 1 persoon per dag blijft ook nog van kracht.
 • Het reisadvies om niet naar het buitenland te gaan wordt verlengd tot en met donderdag 15 april.
 • Bij de volgende persconferentie, op 23 maart, komt het kabinet met een nieuw advies rond de meivakantie.
 • Rond de zomer: veel meer naar het normaal
Als het allemaal meezit, hebben we in de zomer van het grootste deel van de maatregelen afscheid genomen. Het rampenkabinet hoopt dat iedereen begin juli een eerste prik heeft gehad. “Veel maatregelen kunnen dan opgeheven worden”, zei Wappie Rutte. “Maar niet alle.” Dat hangt volgens hem van meerdere dingen af, zoals bijvoorbeeld hoeveel mensen tegen die tijd zijn gevaccineerd. “Zo kan bijvoorbeeld de 1,5 meter-regel nog blijven gelden.”
We kunnen volgens dictator Rutte in de zomer weer ‘meer naar het normaal’, maar niet helemaal ‘naar het oude normaal.’


De versoepelingen van de coronamaatregelen zijn allemaal deel van een uiterst schimmig spel. Ja, de boel wordt versoepeld vlak voor de verkiezingen zodat VVD en CDA ‘hopelijk’ kunnen profiteren van de opluchting. Maar na 17 maart zal de boel wel weer op slot moeten gaan, met oplopende besmettingen en een nijpend gebrek aan vaccins.
De avondklok wordt in principe verlengd tot maandag 15 maart. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel, Een week voor de verkiezingen kan er dus worden besloten om de avondklok ook in te trekken. Dat zal het vast goed gaan doen voor de kabinetspartijen!
Het knelt
Dictator Rutte sprak van een ‘bizarre periode die nog niet voorbij is’. We zijn op weg naar betere tijden. Naar het stapsgewijs openen van de samenleving. Maar nu zitten we nog in een ongelofelijk lastige fase. Met hoge druk op de zorg, opmars van de Britse variant (geen bewijs) en een derde golf die volgens deskundigen onvermijdelijk is.”
Maar Wappie Rutte praat weer uit z’n nek, hij versoepelt nu een beetje tot aan de verkiezingen, daarna gooit hij alles weer op slot. Ik hoop dat de Nederlandse bevolking hier doorheen kijkt, hij heeft al vaker iets gezegd en later kan hij zich dat niet meer herinneren. Het kabinet is bezig om de Nederlandse economie naar de verdommenis te helpen. Denk aan de horeca, evenementen branche, pretparken, dierentuinen.
Hij liet doorschemeren dat als het kabinet niet versoepelt, het vreest dat Nederlanders juist steeds meer regels aan de laars gaan lappen.
Faal Minister Hugo de Jonge (Zorg) erkende dat er nu wordt versoepeld, terwijl het vaccinatie draaiboek van deze minister een puinhoop is.
Afspraak
Rutte waarschuwde wel: ,,Als de besmettingscijfers straks toch weer door het dak gaat, moeten we ingrijpen. Daarom wil ik vandaag met elke Nederlander de afspraak maken dat de risico’s die we nu nemen, betekenen dat we allemaal, u en ik, zich nog beter aan de regels gaan houden. Ons gedrag doet er toe.”
Rutte zei dat hij de huidige versoepelingen ‘alleen aandurft’ mét de avondklok en het advies maar één gast per dag te ontvangen thuis. ,,We moeten afwegingen maken. Het belang voor het versoepelen voor jongeren is daar een voorbeeld van. Dit is verantwoord voor jongeren en docenten.”
Het kabinet heeft steeds gesteld dat het een duidelijke volgorde zou hanteren bij het loslaten van maatregelen. Die was avondklok weg, scholen open, dan de rest. Het heropenen van hogescholen en universiteiten zou echter meer besmettingen opleveren dan het toestaan van contactberoepen. Uit Duits onderzoek bleek eerder deze maand dat de kans op besmettingen bij kappers relatief laag is.
Keuzes
Rutte zei voor de scholen en sporten onder jongeren te hebben ‘gekozen’ om hen uit hun isolement te halen. De kappers en andere contactberoepen zijn gekozen ‘omdat mensen niet iedere dag naar de kapper gaan’. ,,En dat doen ze ook meestal niet ver van huis, dus de reisbewegingen zijn beperkt.”
De avondklok draagt volgens de leugens van premier Rutte voor zo’n tien procent mee aan het drukken van de besmettingen. Dat er nu andere maatregelen wél versoepeld worden, terwijl de avondklok blijft is volgens Pinoccio te verdedigen. ,,Die draagt meer bij aan het drukken van besmettingen, dan andere maatregelen aan toename tot gevolg hebben.”
Faal Minister De Jonge zei dat er nog veel onzekerheid is en blijft, ook ‘de komende maanden’. ,,We willen allemaal een datum op de agenda met: einde crisis. Maar die datum is er niet. Het eerlijke verhaal is: het duurt nog even.” (dat roepen ze al tijden)
De Jonge zegt zich voort te bereiden op het scenario dat er, ‘net als de griepprik’, jaarlijks opnieuw gevaccineerd moet worden. Hij stelde ook dat het er op lijkt dat de zomer ‘ook echt een mooie wordt’. ,,Als voldoende mensen zijn gevaccineerd.”
De versoepelingen op een rij:
 • Vanaf 1 maart gaan de middelbare scholen en mbo’s weer deels open. Leerlingen gaan minstens één dag per week naar school, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden.
 • Kappers en meer contactberoepen, onduidelijk is nog welke, mogen weer starten op 3 maart.
 • De avondklok wordt tot 15 maart verlengd.
 • Buiten sporten in groepen wordt voor jongeren en jongvolwassenen toegestaan, nu geldt dat alleen tot 17 jaar.
 • Winkels mogen vanaf 3 maart op afspraak open. De afspraak moet dan minstens 4 uur van tevoren worden gemaakt. Per etage mogen dan 2 klanten aanwezig zijn.
STEM 17 MAART NEDERLAND VRIJ
Bevolking verliest vertrouwen in “Wappie Rutte”
Nederland verliest vertrouwen in coronabeleid van kabinet na opnieuw verlengen lockdown.
Het kabinet kan geen effect aantonen op het besmettingscijfer waaruit zou blijken dat de avondklok werkt, maar verlengt de maatregel nu wél met drie weken. Want blijkbaar geven ze elkaar na 9 uur ’s avonds op magische wijze corona, maar daarvoor niet. Natuurlijk, het is een volstrekt bezopen maatregel, en nog autoritair tot en met ook, maar dat weerhoudt het kabinet Rutte III er niet van hem toch maar te verlengen.

In Frankrijk werd halverwege december de avondklok ingevoerd, na 20:00 uur mocht niemand meer de straat op. Drie weken terug werd in vijftien departementen de avondklok vervroegd naar 18:00 uur, een positief effect bleef helaas uit.
Met andere woorden een avondklok heeft totaal geen zin.
Maar als faalminister Hugo de Jonge zijn vaccinatie logistiek niet voor elkaar heeft dan moet je wat.

De avondklok blijft van kracht!
Dit zijn de maatregelen die Wappie Rutte en faalminister Hugo de Jonge bekend heeft gemaakt
 • Op 8 februari gaan de basisscholen en de kinderopvang weer open;
 • Op 10 februari mogen niet-essentiële winkels open gaan voor het ophalen van bestellingen, zo is het plan. Het gaat dan om ‘click & collect’: het afhalen van online of telefonisch bestelde producten;
 • Ook de avondklok zou die dag, de 10e dus, beëindigd kúnnen worden, maar het kabinet wil een extra rapport van het OMT over het effect ervan nog afwachten;
 • De overige maatregelen, in principe dus de lockdown die vanaf half december een feit is, worden verlengd tot minstens 2 maart. Middelbare scholen, het hoger onderwijs, horeca, bioscopen, pretparken, musea etc., blijven dus zeker tot die dag op slot;
 • Het kabinet komt weer met een routekaart om, als er enigszins iets mogelijk is, duidelijk te maken: wat dan.
Dit zijn de extra maatregelen:
 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag. De maatregel gaat per direct in.
 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
 • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
 • Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 mensen.
 • Het maximaal aantal mensen dat een begrafenis of crematie mag bijwonen gaat vanaf maandag naar vijftig.
 • Er komt een avondklok van 21:00 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends. Dat betekent dat je dan niet buiten mag zijn. Wel zijn er een paar uitzonderingen. De avondklok gaat zaterdag 23 januari in.
Deze maatregelen worden verlengd
 • De meeste locaties zijn gesloten en blijven dat. Denk aan winkels, theaters, dierenparken, restaurants en cafés.
 • Alle scholen blijven tot en met ten minste 7 februari dicht.
 • De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.
 • Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang.
Reizen
 • Alle reizigers die naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek een sneltest doen. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn.
 • Het kabinet stelt vanaf 23 januari een vliegverbod in voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika.
 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart. 
Dit mag nog wel
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Alleen medische contactberoepen zijn nog toegestaan.
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten.
 • Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen. Er gaan vooralsnog niet minder treinen, bussen, trams of metro’s rijden na 21:00 uur.
 • Ook talkshows mogen nog door tijdens de avondklok.

Het aantal besmettingen daalt niet snel genoeg, de kerken en moskeeën, waar toch veel bezoekers komen zijn nog steeds open. Met andere woorden: die verlenging is onvermijdelijk.

Er is gelukkig weer sprake van een daling in Nederland, maar het daalt niet snel genoeg. Het kabinet wil bikkelhard huisarrest voor alle Nederlanders. Het altijd inconsistente kabinet werkt aan de invoering van een avondklok.

Het kabinet maakt zich grote zorgen over de Britse coronavariant, die veel besmettelijker blijkt dan de originele variant. Het kabinet anticipeert echter nauwelijks op het effect van deze variant en wacht wederom rustig af totdat het pas écht misgaat. Daarom wordt er slechts een 1,5 meterregel geherintroduceerd voor de middelbare scholen, in plaats van de hele boel gewoon dicht te gooien.
Als de normale variant al zo’n enorme impact heeft en wild om zich heen grijpt in allerlei verzorgingstehuizen, dan kun je er toch donder op zeggen dat die Britse variant in no time bij de middelbare scholen opduikt? Die 1,5 meter is allemaal leuk en aardig, maar dat gaat geheid mis met zoveel leerlingen tegelijk in onvoldoende geventileerde gebouwen.

Volgens De Jonge zullen we pas in de herfst voldoende gevaccineerd zijn en moeten we het tot die tijd maar doen met zware maatregelen. Daar staat wel tegenover dat er nu op meerdere plekken grootschalig wordt getest, met name vanwege de Britse coronavariant. Na tien maand ervaring met corona heeft het kabinet dan eindelijk een béétje anticiperend vermogen ontwikkeld, zo lijkt het.

Dit zijn de coronamaatregelen die gelden:
Update 12 januari.
Blijf thuis:
 • Ga alleen naar buiten om boodschappen te doen, een frisse neus te halen, de hond uit te laten, om te werken als dat niet thuis kan of om essentiële mantelzorg te verlenen.
 • Ontvang thuis alleen gasten als dat noodzakelijk is. Wie toch mensen thuis uitnodigt, wordt zeer dringend geadviseerd niet meer dan twee personen van 13 jaar of ouder te ontvangen.
 • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 personen.
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.
 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot in ieder geval medio maart.
Een aantal locaties zijn en blijven gesloten:
 • Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen);
 • Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen;
 • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc;
 • Dierenparken, pretparken, etc;
 • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc;
 • Restaurants en cafés;
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten;
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.
Scholen:
 • Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand tot ten minste 8 februari;
 • In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. Dan moet weer 1,5 meter afstand worden gehouden door de leerlingen onderling;
 • In mbo, hbo en wo mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. Dan moet 1,5 meter afstand worden gehouden door de studenten onderling;
 • In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten;
 • De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten. Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang;
 • Er volgt nog een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet of en wanneer het primair onderwijs en de kinderopvang weer open kunnen. Dat is op zijn vroegst 25 januari.
Ondernemers:
 • Er komt extra financiële steun voor ondernemers, naast de al bestaande pakketten.
Avondklok:
 • Het kabinet kijkt begin volgende week opnieuw naar de mogelijkheid om een avondklok in te voeren. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd met spoed een advies uit te brengen over ‘wat die maatregel ons op kan leveren’. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke alternatieven.

Update 14 december.
Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij.
En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen.

Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.

Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn dicht. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Daarmee probeert het kabinet de contacten zo veel mogelijk te beperken. Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht, kunnen wel openblijven, net als bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen en tankstations. Zie de complete lijst van winkels die wel open zijn. Contactberoepen zoals kappers, nagelstylisten en tatoeëerders zijn gesloten. Alleen (para-)medische contactberoepen mogen hun werk uitvoeren. Bekijk de volledige lijst met uitgezonderde contactberoepen.


Scholen in het basis- en voorgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs geven les op afstand om zo het aantal contacten te beperken. Zij mogen wel uitzonderingen maken voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens en voor kwetsbare kinderen. De kinderopvang is gesloten. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang. Om zich goed te kunnen voorbereiden op het afstandsonderwijs, gelden deze maatregelen voor scholen, onderwijsinstellingen en kinderopvang vanaf woensdag 16 december tot en met ten minste zondag 17 januari.
Blijf thuis
Blijf dus zo veel mogelijk thuis, ook tijdens de feestdagen. We weten dat dat een effectieve manier is om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Als we minder mensen ontmoeten, is er minder kans om anderen te besmetten en kan het coronavirus zich lastiger verspreiden.
Thuiswerken blijft daarom ook de norm, tenzij het absoluut noodzakelijk is om naar het werk te gaan. Daarnaast adviseert het kabinet om thuis per dag niet meer dan 2 gasten vanaf 13 jaar te ontvangen. Op 24, 25 en 26 december geldt een uitzondering: dan mogen er maximaal 3 gasten per dag op bezoek komen, exclusief kinderen tot 13 jaar. Voor buiten geldt de groepsgrootte van maximaal 2 personen, ook tijdens de kerstdagen. Reis niet en boek geen reizen tot medio maart, tenzij strikt noodzakelijk. Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën op minimaal 1,5 meter afstand, en alleen buiten. Kinderen tot en met 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.

De basisregels veranderen niet. We houden 1,5 meter afstand van mensen uit een ander huishouden. We wassen vaak onze handen, bijvoorbeeld als je ergens binnenkomt of voor je gaat eten. En bij klachten, hoe mild ook, blijven we thuis, gaan niet naar buiten of bij anderen op bezoek en we laten ons testen. Wie besmet is, roept hulp in van anderen. Bijvoorbeeld voor boodschappen en andere klusjes, zodat de besmette persoon thuis kan blijven.

Het is belangrijk dat we ons allemaal aan deze adviezen houden. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de lockdown zo kort mogelijk duurt. Op 12 januari zal het kabinet beoordelen welke maatregelen na 19 januari nog nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Veerkracht
Het komt er de komende weken op aan om opnieuw veerkracht te tonen, net als eerder dit jaar. Een lockdown heeft veel impact op de samenleving en de economie. Daarom ondersteunt het kabinet ondernemers en werkenden met het steun- en herstelpakket. Dat is zo ontworpen dat het mee-ademt: wie meer omzetverlies heeft, krijgt ook meer steun. Voor meer informatie zie het overzicht steun- en herstelpakket.

Juist nu is het extra belangrijk om aandacht voor elkaar te hebben. Want deze maatregelen zijn ingrijpend voor ons allemaal. Maar uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen achter de maatregelen staan. En net als dit voorjaar proberen we, ondanks de maatregelen, extra te letten op de mensen om ons heen – ook al moet dat op afstand of digitaal.
Overzicht van maatregelen
Met ingang van dinsdag 15 december tenminste tot en met 19 januari:
 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen;
 • Ontvang thuis maximaal 2 personen van 13 jaar of ouder;
 • Aantal locaties sluiten:
 • Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen);
 • Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen;
 • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc;
 • Dierenparken, pretparken, etc;
 • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc;
 • Restaurants en café’s;
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten;
 • Dringend advies om thuis te werken;
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten;
 • Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen;
 • Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland;
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.
Van 16 december tot en met tenminste 17 januari bieden onderwijsinstellingen voornamelijk onderwijs op afstand. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

Kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang.

Er zijn uitzonderingen
 • Op 24, 25 en 26 december mag je thuis 3 mensen van 13 jaar of ouder ontvangen;
 • De zorg moet zoveel toegankelijk blijven. Uitvoerders van (para)medische beroepen mogen doorwerken;
 • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen, drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten;
 • Servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen open blijven;
 • Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open. Het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties blijven ook open;
 • Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk;
 • Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen;
 • Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.
Door het falen van het kabinetsbeleid!
Veel kritiek op het coronabeleid van het kabinet.
Experts roepen al langer dat het kabinet harder moet ingrijpen om het virus onder de duim te houden. De bewindslieden hebben echter benadrukt dat ze mensen met de kerstdagen verder zullen sparen.

Dat is erg dom, het virus houd met kerst geen rekenschap. Dit is echt weer iets van besluiteloosheid van dit kabinet.

Diederik Gommers, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, liet zich zaterdag in het AD kritisch uit over de corona-aanpak. Hij vindt dat het kabinet veel sneller moet ingrijpen als het virus oplaait. De crisisoverleggen beslaan volgens hem te veel dagen en de maatregelen gaan daarna ook nog eens te laat in.
Stop met stuntelen en laat Nederland (weer)vrij!
Het kabinetsbeleid over de coronamaatregelen faalt, we bevinden ons in een sociale, culturele, economische en medische crisis, niet door het coronavirus, maar door het gestuntel van de verkeerde maatregelen van dit kabinet. Langzaam raken we onze vrijheid kwijt. Onze bedrijven gaan failliet. De kroegen en restaurants sluiten hun deuren. De kermis houdt op te bestaan. En onze minister president Mark Rutte houdt lachend vol dat we het samen doen.
Maar we doen helemaal niets samen. De mensen die deze coronamaatregelen opleggen, merken helemaal niets van corona. Ze krijgen gewoon hun salaris van 10.000 Euro per maand en liggen niet wakker omdat hun levenswerk kapotgaat door een kabinet dat vanwege bezuinigingen het aantal intensive care bedden halveerde van 2200 naar 1100 bedden en verschillende ziekenhuizen heeft gesloten. Meer lezen….
Mondkapjesplicht
De mondkapjes plicht is symptomatisch voor dit coronakabinet. Negen maanden lang betoogden het RIVM en het ministerie van VWS dat mondkapjes niet werken. Met de spoedwet in de hand voerden zij toch per 1 december een mondkapjesplicht in. Nu loopt heel Nederland met een ongewassen, niet werkend mondkapje, dat ook nog eens schadelijk is voor de volksgezondheid. De mondkap als symbool voor mensen die willen laten zien dat ze wel meedoen, dat ze wel deugen, ook al weten ze dat het onzin is. Het is ronduit stuitend dat de minister het verschil tussen vrijwillig dragen van een mondkapje en de mondkapjesplicht niet eens heeft onderzocht.
Dat wijst erop dat je een IFR (infection fatality rate) van 0,23% wereldwijd en een IFR van 0,7% in Nederland echt andere maatregelen, zou moeten en kunnen nemen. Stop direct met die onzinnige maatregelen, zoals de anderhalvemetermaatregel en maak het dragen van mondkapjes vrijwillig. Zet bijvoorbeeld in op preventie en gezond leven. Sluit ook de ogen niet voor potentiële geneesmiddelen ivermectine. Maak een gebalanceerde afweging tussen verschillende ziekten. Waarom zijn kanker- en hartpatiënten minder dan coronapatiënten?. Meer lezen …
Laat Nederland weer vrij!
Grote groepen in de samenleving gaan nu kapot door het wanbeleid van dit kabinet, niet door de coronavirus, maar door verkeerde en niet onderbouwde maatregelen. En dat allemaal volkomen onnodig, omdat corona weliswaar gevaarlijk virus is, maar aantoonbaar niet erger dan een stevige griep.
Kabinet kijk naar de feiten, toon leiderschap, stop met je geblunder en laat Nederland weer vrij!

“Tijdelijke wet Covid-19 treed 1 december in werking”
Het gaat nog niet goed met de besmettingen van COVID-19-virus in Nederland. Daarom zijn maatregelen van toepassing, om het virus in te dammen. Op dinsdag 1 december gaat de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 voor de komende drie maanden in. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. De wet brengt meer wijzigingen met zich mee.

Per 1 december wordt het verplicht een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Het mondkapje is vanaf dan verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters.
Voor deze en andere maatregelen is gekozen, omdat we het coronavirus samen onder controle willen krijgen.

Verplicht

Per 1 december

Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moet vanaf 1 december een mondkapje worden gedragen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit of staanplaats heeft. Een docent hoeft geen mondkapje op in de klas, zolang 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rijinstructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes.
Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.
De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Dat kan bijvoorbeeld door medicatie of een kaartje van een cliëntenorganisatie te tonen, of door een verklaring van een begeleider. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities en optredens. Daarnaast hoeft bij het ondersteunen van doven en slechthorenden of het geven van interviews op radio en tv geen mondkapje te worden gedragen.

Zingen in groepsverband
Als gevolg van de nieuwe wet wordt het verbod op zingen en schreeuwen in groepsverband wordt per 1 december omgezet in een dringend advies om niet in groepsverband te zingen of te schreeuwen. Reden hiervoor blijft dat zingen en schreeuwen een bron van besmettingen zijn, ook als mensen de coronamaatregelen goed in acht nemen. Dat betekent dat wordt afgeraden om in groepsverband te schreeuwen of te zingen in koren of om met meerdere mensen naar zangles te gaan. Uitzondering daarop zijn kinderen tot en met 12 jaar.

Huishouden wordt hetzelfde adres
Tot nu toe is het zo dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten houden, tenzij ze een huishouden delen. Vanaf 1 december komt in de nieuwe tijdelijke wet het begrip huishouden te vervallen. Vanaf dan geldt: woon je op hetzelfde adres? Deel je een voordeur? Dan hoef je onderling geen afstand te houden. Deze wijziging maakt handhaving door politie, boa’s en andere handhavers eenvoudiger.

Meer inspraak en besluitvorming
De wet heeft ook gevolgen voor de besluitvorming. Maatregelen worden niet langer op aanwijzing van de minister van VWS neergelegd in noodverordeningen. Als het kabinet maatregelen voorstelt om het coronavirus tegen te gaan, moeten die worden omschreven in een ministeriële regeling. Deze regeling moet vervolgens worden voorgelegd aan de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Dat geeft het parlement de gelegenheid om de voorgestelde maatregelen goed te bestuderen en daarover debat te voeren met de betrokken ministers. Nieuwe maatregelen gaan volgens de nieuwe wet daarom niet eerder in dan een week nadat ze aan het parlement zijn toegestuurd. Als de Tweede Kamer tijdens die week besluit om niet met de regeling in te stemmen, vervalt deze automatisch en treedt zij dus niet in werking. Bij acuut gevaar voor de volksgezondheid is het mogelijk om een spoedprocedure te volgen. Dan treedt de ministeriële regeling direct in werking en vervalt de regeling automatisch, als de Tweede Kamer besluit om er niet mee in te stemmen.

Lees het hier in de Staatscourant.

Geen versoepelingen in Nederland, premier Rutte sluit zelfs strengere maatregelen voor kerst niet uit.
Er komen dit jaar geen versoepelingen met de feestdagen dat bevestigde premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op de persconferentie van dinsdag 8 december.

Het kabinet kondigde nieuwe coronamaatregelen aan op de persconferentie van 8 december. Deze maatregelen worden eerst voorgelegd aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Gaan zij akkoord? Dan gaan de maatregelen in op 17 december 2020.

Update 8 december
De situatie staat er minder rooskleurig voor dan gehoopt. De afgelopen periode zijn de cijfers opgelopen in plaats van verder gedaald. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) benadrukken hoe belangrijk de feestdagen (vooral) dit jaar voor ons zijn. En waarom we zo graag met de kerst bij elkaar willen zijn. Helaas zit het er niet in om met veel mensen samen te komen. Met inmiddels 10.000 coronadoden zijn dit jaar 10.000 minder stoelen bezet aan het kerstdiner. De besmettingen en ziekenhuisopnames blijven te hoog. Het streven is maximaal 10 IC opnames per dag (nu zijn dat er dagelijks gemiddeld 24). Dan is er half januari kans op versoepeling van de maatregelen. Daarentegen is het niet uitgesloten dat er anders nog vóór de kerst zelfs strengere maatregelen nodig zijn.
Het dagelijks leven
 • Reis zo min mogelijk;
 • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 • Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
 • In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
Horeca
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk.
Uitgezonderd zijn:
 • Hotels voor hotelgasten die er overnachten;
 • Uitvaartcentra;
 • Luchthavens voorbij de security check;
 • Bedrijfskantines;
 • Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten;
 • Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen;
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.
Detailhandel
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur;
 • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen mogen wel later openblijven;
 • Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd;
 • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte;
 • In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
 • markten voor levensmiddelen;
 • beurzen en congressen, bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc;
 • bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (de gewone weekmarkten);
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.
Zingen
Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van:
 • Professionele zangers;
 • Kinderen tot en met 12 jaar;
 • Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging;
 • Zingen als onderdeel van een demonstratie.
Uitvaart
 • Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.
Proef
 • er komt in januari een proef met theatervoorstellingen voor meer publiek. Uit het experiment moet blijken wat ervoor nodig is dit soort gebeurtenissen door te laten gaan, of er meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is;
 • er komt extra geld voor jongeren ‘met een plan’ voor speciale activiteiten, zoals een theatervoorstelling of het maken van een film. In totaal stelt het kabinet daarvoor 58,5 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten om jongeren en jongvolwassenen meer perspectief te bieden. De activiteiten worden voor en door jongeren georganiseerd.
Sport
Sport is beperkt mogelijk
Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:
 • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal);
 • Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie;
 • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan);
 • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten;
 • Geen publiek bij sport;
 • er wordt in januari gekeken naar het toelaten van grotere groepen supporters bij lokale voetbalwedstrijden. Uit het experiment moet blijken wat ervoor nodig is dit soort gebeurtenissen door te laten gaan, of er meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is.
Reizen
Voor reizen in Nederland geldt:
 • Reis zo min mogelijk;
 • Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres;
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.
Voor het reizen naar het buitenland geldt:
 • Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij strikt noodzakelijk;
 • Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen;
 • Controleer voor uw reis altijd het actuele reisadvies per land op Nederlandwereldwijd.nl;
 • Komt u terug uit een gebied met oranje reisadvies? Ga 10 dagen in thuisquarantaine;
 • Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies.
Deze regels blijven ook:
 • Klachten? Blijf thuis en laat je testen;
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna uw handen;
 • Schud geen handen;
 • Houd 1,5 meter afstand. Dit geldt voor iedereen op straat, in winkels en op het werk als je een vitale functie hebt. Maar niet thuis en ook niet op straat als het mensen zijn uit uw gezin of huishouden;
 • Blijf handen wassen. 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen. Doe dit voordat je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, natuurlijk voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest;
 • Vermijd drukte. Als je ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: ga weg;
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws