Alles over corona

Einde

EINDE LOCKDOWN
Sportschoolhouders hekelen het immer inconsequente beleid van de overheid. Het zwabberkabinet van Rutte en De Jonge moet worden wakker geschud.
Het coronagestuntel van dit kabinet houd maar niet op. En de regering blundert maar door met een zwabberend beleid dat gebaseerd is op onkunde en angst. De regeltjes worden ad hoc bedacht en missen wetenschappelijke onderbouwing. We moeten, in ieders belang, weer gewoon open.
En open blijven”
Het corona(virus) is al ruim een week op zijn retour. Dat is normaal zoals met elke griep. Niet wat faalminister Hugo de Jonge zegt dat het komt door de vaccinatie, nee door de vaccinaties zijn er meer ziekenopnames door de vele bijwerkingen.
Belangenverstrengeling
Terwijl de middenstand totaal naar de knoppen wordt geholpen door het dictatoriale wanbeleid van Rutte III heeft de Big Pharma-elite juist de tijd van haar leven. Dat geldt ook voor Outbreak Management Team-lid Jan Kluytmans.

Eind 2020 berichtte Follow the Money dat deze arts-microbioloog met zijn lab flink verdiende aan het gebruik van PCR-tests. Dat was natuurlijk sowieso al problematisch omdat hij ook de overheid adviseert over hoe de samenleving weer open kan (testsamenleving!) en dergelijke, maar daar kwam nog eens bij dat hij de overheid niet geïnformeerd had over deze zakelijke belangen. Die overheid vond dat overigens geen probleem, maar dat zegt meer over het gebrek aan een moreel kompas in Den Haag dan over de ernst van dit belangenconflict.
Hoe dan ook, dat hij flink verdiend heeft het afgelopen jaar wordt al snel duidelijk als je zijn nieuwe villa ziet. Want, jawel, meneer heeft snel een villa gekocht in Noord-Brabant. Voor 1,25 miljoen euro. Met zwembad en allerlei andere luxe speeldingetjes.
Er wordt dus flink aan verdient aan de testen en aan de vaccins, daarom dat er zoveel mogelijk getest en geprikt moet worden.
Openingsplan
De versoepelingen van stap drie
 • ’Doorstroomlocaties’ binnen gaan open: theaters, musea, bioscopen en binnen-attracties;
 • Cafés en restaurants (inclusief de terrassen) mogen open tot 22.00 uur ‘s avonds;
 • Alcoholverkoop in supermarkten en winkels wordt weer toegestaan tot 22.00 uur;
 • Binnensporten kan ook weer: groepslessen kunnen doorgaan, net als teamsporten;
 • Thuis mag je vier bezoekers ontvangen (in plaats van twee);
 • Met toegangstesten kunnen restaurants en culturele instellingen meer gasten ontvangen, ook is publiek bij sportwedstrijden welkom na een entreetest.
30 juni Verdere versoepelingen stap 4 en 5
Op woensdag 30 juni komen er nog grotere versoepelingen, weken eerder dan gepland. Dan gaan stap vier én vijf in van het openingsplan.
Voorwaarde is wel dat de coronacijfers het dan toelaten.
Dit zijn dan de belangrijkste wijzingen:
 • Festivals, kermissen, concerten en andere grote evenementen mogen weer met toegangstesten of 1,5 meter afstand;
 • Theaters en poppodia mogen weer meer mensen ontvangen;
 • In de kroeg en restaurants mogen dan maximaal 100 mensen;
 • Discotheken en nachtclubs mogen onder voorwaarden weer open;
 • Thuisbezoek wordt dan maximaal acht personen.

 Nederland verder van het slot
Het kabinet zet de versoepelingen door
Het kabinet drukt de ‘pauzeknop’ niet in en daarmee gaan de aangekondigde versoepelingen van de coronaregels woensdag in. Dat is de uitkomst van het overleg tussen de betrokken ministers en experts. De cijfers laten zien dat de daling doorzet.
Dit betekent onder meer dat zogenoemde doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen, onder voorwaarden weer open kunnen. Ze mogen één persoon per 10 vierkante meter toelaten. Binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie of een dierenverblijf binnen, mogen niet open.
Sporten en meer
Daarnaast kunnen sportscholen en binnenzwembaden weer open. Maximaal dertig mensen mogen tegelijk binnen. De kleedkamers en douches moeten dichtblijven, behalve bij zwembaden. Ook mag buiten sporten in teamverband weer, maar wel op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 26 jaar mogen samen buiten sporten zonder afstand te houden.
Muziek- en dansscholen worden ook geopend, voor lessen met maximaal twee personen en een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve voor 18-minners. Ook zijn alle contactberoepen weer toegestaan, dus ook sekswerkers mogen weer aan de slag. Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten kunnen ook open zodat bijvoorbeeld weer bootjes verhuurd kunnen worden
Terrassen en de bieb
De versoepelingen vallen onder stap 2 van het openingsplan van het kabinet. Buiten dat plan om worden de openingstijden op terrassen verruimd naar 06.00-20.00 uur. Dat is nu nog 12.00-18.00 uur. Daarnaast is in het coronadebat in de Tweede Kamer vorige week afgesproken dat ook bibliotheken weer open kunnen.
De beoogde ingangsdatum van stap 2 was oorspronkelijk 12 mei, maar dat werd eerder door het kabinet al met zeker een week uitgesteld omdat de ziekenhuisopnames nog niet voldoende terugliepen.
Vorige week zei demissionair premier (wappie) Rutte op de coronapersconferentie dat de versoepelingen deze week zouden ingaan, op voorwaarde dat de cijfers zouden blijven dalen. “Daarom zijn het versoepelingen met een pauzeknop.” De cijfers dalen de afgelopen steeds sneller, bleek gisteren uit cijfers van het RIVM.
Deze week kan bij de laatste betaaldvoetbalwedstrijden van het seizoen ook weer publiek aanwezig zijn, maar wel alleen met toegangstesten. Het gaat om wedstrijden in de play-offs voor Europees voetbal en voor promotie en degradatie. Die worden woensdag tot en met zondag gespeeld.
De volgende stap van het openingsplan kan – zoals het er nu uitziet – over drie weken worden genomen, zegt minister De Jonge. Dat gaat onder meer om meer mensen thuis ontvangen, doorstroomlocaties binnen en restaurants. “Maar als de daling heel erg snel gaat, kan het eerder worden.”
Ook denkt het kabinet over versoepelingen in het onderwijs. Dit weekend komt daarover een OMT-advies en volgende week neemt het kabinet een besluit.

Rampen duo Rutte en de Jonge
komen met verdere versoepelingen
Maar kan 18 mei nog op de pauzeknop drukken
Maar er kan pas versoepeld worden als de ziekenhuis- en ic-instroom, gemiddeld genomen over zeven dagen, met 20 procent is gedaald ten opzichte van de piek van de derde golf. Het criteria van het Outbreak Management Team (OMT) In een aantal ziekenhuizen is de daling van 20% al wel bereikt, ook het aantal ic- opnames zijn licht gedaald. In de afgelopen 10 jaar heeft Rutte met zijn Rutte I, II en III alles kapot bezuinigd in de zorg
PCR-tests
We zitten nu ruim een jaar met deze corona, en meen coronabeleid die kant of wal raken en die nergens op waarheid berust.
Rutte had in het afgelopen jaar ook de zorg een financiële injectie kunnen geven, in plaats voor 900 miljoen aan testen die niet deugen.
Toch houd Rutte nog een slag om de arm, wanneer de daling niet doorzet kan het klungelkabinet maandag op de pauzeknop drukken. Maar dat hangt volgens Rutte niet af van “een procent meer of minder”.
De ondoordachte en simpele overheid probeert met maatregelen het coronavirus tegen te gaan.
Het is alweer de 32e corona persconferentie van het demissionair premier Rutte en faalminister Hugo de Jonge om het volk voor te liegen over het coronavirus die er niet is. De Nederlandse bevolking wordt bij elke conferentie bang gemaakt. Maar goed, de versoepelingen zijn wel onder voorbehoud.
Vooraf aan de nieuwe maatregelen noemt Rutte 3 zaken die de afgelopen tijd zijn opgevallen:
 • Horecaondernemers en winkeliers doen hun best (beter dan het kabinet) om alles goed te organiseren en mensen houden zich goed aan de regels. Dat verdient volgens Rutte een compliment.
 • Mensen gaan erop uit en soms wordt het te druk om 1,5 meter afstand te houden. Vooral in winkelstraten.
 • Er zijn onder Nederlanders meer zorgen over het virus (griep) en twijfels of meer versoepelen wel mogelijk is. Aan de ene kant is er grote behoefte om meer te doen, maar aan de andere kant grote zorgen of dat ook kan. Dat leeft ook bij het (faal)kabinet. De clusters besmettingen (vooral in Amsterdam) die zijn ontstaan bij Koningsdag tonen het dilemma bij het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen.
Stap 2 openingsplan

Draaitollen duo Rutte en De Jonge
komen met versoepelingen
Verdere corona versoepelingen van stap 2 wordt uitgesteld
De persconferentie van maandag 3 mei 2021 is met een week uitgesteld. Het rampenkabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic’s te hoog om de verdere versoepelingen van de coronaregels, die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan door te laten gaan.
De persconferentie staat voorlopig gepland op dinsdag 11 mei, dan horen we misschien of er volgende versoepelingen mogelijk zijn.
VERSOEPELINGEN VANAF 28 APRIL
Hoelang blijven ze deze leugens nog vertellen over de pandemie die er niet is, en over de vaccins met alle bijwerkingen’
En de PCR-tests die onbetrouwbaar is, of zijn wij een testmaatschapij.
Lees hier alle versoepelingen! Stap 1
EERSTE STAP OPENINGSPLAN PER 28 APRIL
Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast.
Alle overige maatregelen blijven gelden.
 • Einde avondklok: Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
 • Thuisbezoek naar 2 personen: Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
 • Terrassen open: Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Maar niet als het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.
In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.
 • Winkels en markten open :Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.
Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.
 • Hoger onderwijs 1 dag per week: Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.
 • Theorie-examen mogelijk: Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.
 • Uitvaarten: Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.
VERVOLGSTAPPEN OPENINGSPLAN
De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer dan het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.
Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan.

Rampzalige corona-klunzen
Mark Rutte en Hugo de Jonge:
Het gaat gewoon niet lukken.
Volgens het klunzen duo Rutte en De Jonge komen er nog geen versoepelingen de besmettingscijfers zijn nog te hoog.
Nederland is helemaal klaar met het eeuwige hersenloze gerommel van Mark Rutte en Hugo de Jonge. Inmiddels zijn het allang niet meer slechts giftige berichten van boze twitteraars waaruit het ongenoegen over de stuntelige communicatiestrategie van het kabinet blijkt. Ook journalisten, crisisexperts en zelfs oud-minister van Justitie (en minister van Staat) Winnie Sorgdrager hebben er nauwelijks een goed woord voor over.
Een politiek journalist zegt: “Perspectief bieden is prima, maar je moet geen valse hoop bieden. Dan ontploft de valse hoop in je gezicht.”
Het einde is écht in zicht, drukt premier Rutte Nederland op het hart. Maar de coronamaatregelen kunnen nog niet versoepeld worden vanwege de huidige cijfers. Alleen de buitenschoolse opvang kan de deuren weer openen voor alle leerlingen.
Dit zijn de maatregelen op een rij.
Deze maatregel wordt anders:
 • De Buitenschoolse opvang (bso) opent maandag weer de deuren voor alle leerlingen. Tot nu toe konden kinderen daar alleen voor noodopvang terecht.
Deze maatregelen blijven hetzelfde:
 • de kinderopvang voor kinderen onder 4 jaar blijft open, net zoals de basisscholen. Op middelbare scholen is er les op afstand;
 • er mag niet meer dan een persoon boven 13 jaar op bezoek komen, bezoek moet beperkt worden tot een keer per dag;
 • thuiswerken blijft de norm;
 • vanaf 22:00 uur tot 04:30 geldt de avondklok.
 • bij een uitvaart mogen maximaal 50 mensen zijn, bij een bruiloft 30;
 • de meeste plekken blijven dicht, zoals theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, dierenparken, pretparken;
 • binnen sporten kan nog niet, naar de sauna ook niet;
 • restaurants en cafés zijn alleen open voor bezorgen of afhalen. Winkelen kan op afspraak, noodzakelijke boodschappen kunnen gewoon worden gedaan;
 • mensen met een contactberoep mogen werken, alleen sekswerkers niet;
 • hotels zijn open, maar eten of roomservice bestellen is onmogelijk;
 • reizen met het openbaar vervoer moet alleen worden gedaan als het echt nodig is, ga niet naar het buitenland;
 • het voortgezet onderwijs is open, scholieren zijn minimaal 1 dag in de week op school;
 • het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is voor een deel open. Studenten aan hogescholen en universiteit volgen onderwijs op afstand, maar kunnen rekenen op snelle versoepelingen.
Klik hier voor de vorige versie.

Het laatste COVID-19 Nieuws