HET BLUNDERKABINET STOPT ERMEE


Rutte III uitgeblunderd

Het heeft weken geduurd, maar dan heb je ook wat: het kabinet is afgetreden. Jawel, wat we allemaal al van kilometersver zagen aankomen is dan echt gebeurd. Mark Rutte en co. zijn nu demissionair. Behalve natuurlijk wat het coronabeleid betreft. Want dan zijn ze nog steeds heel erg missionair.
Het hing ook al een tijdje in de lucht dat het kabinet op zou stappen door het vernietigend rapport van de toeslagenaffaire.
De kogel is dan eindelijk door de kerk: het kabinet is afgetreden. Rutte en co. hebben geprobeerd om de schade de afgelopen weken nog te beperken, maar er was vandaag geen houden meer aan. Het kabinet kon zo niet door, vonden vriend en vijand. En dus kwamen ze bij elkaar, hadden ze het er even over met elkaar, dronken ze een bakje koffie of thee, gaven ze elkaar nog een keer de hand, lachten ze een beetje over dat gekke volk dat denkt dat zo’n aftreden er echt toe doet… en kwamen ze vervolgens naar buiten met het nieuws dat het game over was.
Demissionair

“Nadat het ontslag door de koning is geaccepteerd, zal het kabinet demissionair doorregeren,” aldus Nu.nl. “Dat betekent in principe dat er geen ingrijpende besluiten zullen worden genomen.” Natuurlijk is dat niet helemaal waar. Want vóór het overleg liet faalminister Hugo de Jonge (Zorg, CDA) al weten dat het kabinet sowieso “missionair” zal blijven wat corona betreft. Het is dus nog steeds mogelijk dat er binnenkort een beslissing wordt genomen over het invoeren van de avondklok, om maar iets te noemen.

Maar goed, het kabinet Rutte III is officieel dan toch gevallen. Met pek en veren naar huis gestuurd. Publiekelijk afgegaan. Politiek inhoudelijk maakt het weinig uit allemaal, maar vanaf nu zal dit in de geschiedenisboeken vermeld worden bij het hoofdstuk over “Mark Rutte: premier.” Een schandvlek, dat is het.

Schandvlek
En dat is natuurlijk niet meer dan terecht. Want er kan geen twijfel over bestaan dat achtereenvolgende kabinetten Rutte een absolute puinhoop hebben gemaakt van de toeslagenaffaire. Er zijn willens en wetens gezinnen financieel (en anderszins) geruïneerd. Echtscheidingen. Zelfmoordpogingen. Lange therapiesessies. Depressiviteit. Lichamelijke klachten door de stress. Álle betrokkenen, ministers incluis, hebben heel veel mensen enorm laten lijden.

Laat dat voor altijd de geschiedenisboeken ingaan; laat dat steevast vermeld worden bij de naam Mark Rutte. .
Laat ook nieuwe generaties weten dat hij premier was toen hele gezinnen op zo’n keiharde manier kapotgemaakt werden door de overheid. Laat hem die schandvlek nooit meer kunnen uitwissen.

Natuurlijk moet dit niet meer zijn dan het begin. Uiteindelijk moet deze affaire het einde van de politieke carrière betekenen van Mark Rutte, Eric Wiebes, en al die andere politici die het allemaal hebben laten gebeuren.
Weg met dat soort politiek tuig!

Ook D66 hield een oog voor de verkiezingscampagne die eraan komt: het zou prijsschieten zijn geweest voor GroenLinks als de toeslagenaffaire zonder politiek offer zou zijn gebleven.

De verkiezingen komen eraan en verschillende fracties in zowel oppositie als coalitie ruiken de kansen van een kabinetsval. Die schaadt het aangezicht van de populaire minister-president Mark Rutte, die in de opiniepeilingen op eenzame hoogte staat.

Pieter Omtzigt

Corona
Toch is er ook een risico dat de val op alle vier de partijen zal afstralen. Het trekt immers de stekker uit een motor die op volle toeren moet blijven in de coronapandemie. Dat kan weliswaar in de zogenoemde demissionaire staat waar het kabinet nu in komt, maar het kabinet zal voor maatregelen nog nadrukkelijker steun moeten zoeken in de Tweede Kamer. GroenLinks-leider Jesse Klaver benadrukt zojuist wel dat de kabinetsval ‘geen gevolgen heeft voor de bestrijding van corona’. ,,Die blijft doorgaan en GroenLinks blijft daarin een bondgenoot van de regering.” PVV-leider Geert Wilders: ,,Het kabinet moet doorgaan met het bestrijden van de pandemie, dat moet op volle kracht gebeuren.”
Rutte stelde het besluit om te stoppen zo lang mogelijk uit. Vanmorgen moesten CDA, D66 en de ChristenUnie laten weten in de ministerraad of zij nog door wilden. Wie precies heeft aangedrongen op aftreden zal nog blijken. Maar de uitkomst staat vast: het derde kabinet van Mark Rutte is ten einde.
HET KABINET IS UITGESTUNTELD!
STEM 17 MAARTNEDERLAND VRIJ

Nederland, Ons Land -

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws