Rechter die avondklok in stand hield
en Jaap van Dissel zijn oude bekenden van elkaar
Avondklok opgeschort
Het gerechtshof heeft het vonnis van de rechtbank waarmee de avondklok per direct wordt opgeheven opgeschort. De rechter is van mening dat het belangrijk is om de avondklok te handhaven tot er uitspraak is gedaan in het hoger beroep.
Gisteren stelde de rechtbank Viruswaarheid in het gelijk in de zaak over de avondklok. De rechter vond de maatregel onvoldoende juridisch onderbouwd. Het kabinet begon daarna een spoedappèl om te voorkomen dat de avondklok meteen al niet meer zou gelden.
Opmerkelijk was dat Viruswaarheid het hof wraakte, naar eigen zeggen omdat ze te weinig spreektijd kregen in de rechtbank. Het wrakingsverzoek werd op alle punten afgewezen. Iemand die wel mocht spreken, was Jaap van Dissel. Journalist Joost Niemoller constateerde: “Nu staat de rechter, met interesse en instemming, een lang verhaal van Van Dissel toe over de wenselijkheid van de avondklok.”
Dat terwijl de rechter daarvoor nog had gezegd dat ‘het hier niet over de inhoud gaat’.
Bizar
Ook Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, vond het vreemd dat de RIVM-topman werd opgetrommeld. “Is hij nu ook al rechtsgeleerde? Het gaat hier om een louter juridische kwestie. Het kabinet heeft gefaald bij de juridische aanpak van de invoering. Niet meer en niet minder.”
Een aantal mensen wezen erop dat de rechter en Van Dissel oude bekenden van elkaar zijn. “Pijnlijk: de voorzitter van de rechtbank, Tan-de Sonnaville, en Van Dissel kennen elkaar en zaten gezamenlijk in een Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Misschien dat er wel degelijk grond voor wraking was?” vraagt fractievoorzitter van FVD in Gelderland Arjan de Kok zich af.
“Bizar: twee mensen die elkaar kennen en in de rechtbank een virtuele high five geven. Terwijl het hier gaat om het onderbouwde oordeel van de Haagse rechter dat de wettelijke basis voor de avondklok ontbreekt. Is dit een feestje der dikasto/aristocratie?” vervolgt De Kok.
Zwarte lijst
Ook opmerkelijk: Tan-de Sonnaville staat op de zwarte lijst van rechters. Als één van de redenen wordt aangevoerd: “Zij gaf in 2008 als lid tuchtcollege waar ook prof. dr. Jaap van Dissel lid van was slechts een waarschuwing aan een huisarts ondanks het overlijden van een 6-jarig meisje dat recent aan haar hart was geopereerd.” Daarnaast gaf ze volgens de website zwartelijstrechters.org in 2014 ‘falende cardiologen een berisping ondanks vele vermijdbare doden’.
De RIVM-baas stond zelf op een zwarte lijst van artsen, die onlangs door de rechter is verboden.
Ook advocaat Gerard Spong is klaar met Avondklok-rechter

Tan-de Sonnaville

‘Een gênante vertoning… Ontzettend autoritair!’
Tijdens de zaak waarin besloten werd door het Hooggerechtshof in Den Haag of de avondklok voorlopig al dan niet door mag gaan tot het Hof zelf inhoudelijk uitspraak heeft gedaan over de maatregel kreeg de voorzitter behoorlijk wat kritiek te verduren. Niet zo gek, want ze gedroeg zich op weinig respectvolle wijze ten opzichte van de klagers, de mannen van Viruswaarheid. Nou is dat ook mijn organisatie niet, maar in een rechtszaal dien je dat soort heren met respect te behandelen. Daar slaagde rechter Tan-de Sonnaville totaal niet in. Ze kwam arrogant, hautain, betweterig en vooral extreem ongeduldig over. Tenzij Jaap van Dissel het woord nam, natuurlijk, want toen was ze opeens heel begripvol en zelfs lief te noemen.
Gerard Spong, de bekende strafpleiter die er heel wat uurtjes op heeft zitten in rechtbanken en gerechtshoven, is één van de mensen die vinden dat Tan-de Sonnaville zich op abominabele wijze gedroeg. “Een gênante vertoning van de voorzitter,” zegt hij keihard tegen De Telegraaf. “Het kwam ontzettend autoritair over wat ze deed.”
Daar is natuurlijk geen woord van gelogen. Zoals Spong ook zegt wist de rechter dat de mannen van Viruswaarheid vol adrenaline en frustratie zaten. Dat was namelijk volstrekt logisch. In de ochtend wonnen ze een enorm belangrijke zaak, ze waren klaar voor een feestje, maar opeens worden ze naar het Gerechtshof geroepen omdat de staat ervoor heeft gezorgd dat er razendsnel naar wordt gekeken door het Hof. Het is nogal wiedes dat zij daar niet blij mee zijn. Als rechter dien je dat, aldus Spong, aan te voelen en er rekening mee te houden.
Uiteindelijk kan Spong dan ook alleen maar concluderen dat Tan-de Sonnaville zich als “een autoritaire rechter in een ivoren toren” gedroeg “die even pats boem zegt tegen een burger: ik laat u uit de zaal verwijderen. Ik bepaal hier de orde.” Natuurlijk is dat officieel zo, zij bepaalt inderdaad de orde. “Maar dat betekent nog niet dat je dat op deze manier en op deze buitengewoon arrogante toon communiceert.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws