ME slaags met betogers in Barneveld bij demonstratie
Police for Freedom
Wappie burgemeester Jan Luteijn van Barneveld kondigde uit angst een noodbevel af.
De politie trad zaterdag 8 mei in Barneveld hardhandig op tegen mensen die massaal meeliepen in een mars tegen de coronamaatregelen, die is georganiseerd door protestorganisatie Police For Freedom. Er liepen ruim 1000 mensen mee met deze vredesmars.
Police for Freedom is een internationale organisatie die in februari van dit jaar is opgericht in Spanje en inmiddels vertakkingen heeft in diverse landen. Hun doel is om een brug te vormen tussen burgers en politie.
Vreedzame demonstratie
De protestorganisatie kondigde zaterdagmorgen via Facebook een, “vreedzame demonstratie” aan in Barneveld. Meer dan 1000 demonstranten, afkomstig uit het hele land, verzamelden zich op het terrein bij kasteel De Schaffelaar.
Volgens de volgens de gemeente Barneveld was de demonstratie niet aangemeld. De ME probeerde de betogers uit het centrum van Barneveld te houden, maar dat lukte niet.
Politiegeweld
De Mobiele Eenheid was aanwezig in Barneveld en verschillende deelnemers kregen ervan langs met de wapenstok. De mars begon om 12.00 uur bij kasteel De Schaffelaar en zou daar ook weer moeten eindigen. De gemeente verbood de protestmars zaterdag. De stoet liep het centrum in via de Jan van Schaffelaarstaat, Gasthuisstraat en Kapteijnstraat naar het centrum van Barneveld.
Noodbevel
Niet nadenkende Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld kondigde zaterdagochtend een noodbevel af. De optocht was niet aangemeld en de locatie was tot 10.00 uur geheim gehouden. Er lopen mogelijk een paar duizend mensen mee. Mensen in de mars schatten het aantal zelf op 10.000. Ze scanderen teksten als ‘Liefde, vrijheid, geen dictatuur’.
Opzettelijk aangereden
Bij het uit de hand gelopen protest tegen coronamaatregelen in Barneveld is een man aangereden door een politiebus. De aanrijding op een zebrapad is te zien op beelden, die op internet circuleren. Het is niet duidelijk of de man gewond is geraakt.

Reactie Burgemeester Jan Luteijn
“Ik heb grote waardering voor het snelle optreden van de gemeente, de boa’s, de politie en de M.E. Ik begrijp heel goed dat mensen terug willen naar hun leven vóór de coronamaatregelen. Maar dit is niet de manier waarop we met elkaar om moeten gaan. Ik ben geschokt door de manier waarop enkele betogers de politie in Barneveld bejegende. Geweld tegen mensen die ons beschermen, zoals de politie.

Red:

Je mag protesteren in Nederland, dat is een grondrecht. Alleen de overheid meet met twee maten, demonstreren tegen het klimaat en tegen racisme dat mag, maar tegen nutteloze maatregelen over het coronabeleid dat mag niet.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws