Studie laat zien: Lockdowns (in Nederland) werken niet

Voorstanders van lockdowns blijven beweren dat ze levens redden, terwijl onderzoeken keer op keer aantonen dat dat niet het geval is. In landen waar strenge lockdowns van kracht zijn, ligt het aantal coronadoden per miljoen niet beduidend lager. Sterker nog: Italië en Groot-Brittannië, waar herhaaldelijk lockdowns zijn ingesteld, behoren tot de landen waar de sterfte het hoogst is.

Het jongste onderzoek dat de argumenten van de voorstanders onderuit haalt, is eerder deze maand verschenen in het European Journal of Clinical Investigation. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het effect van de coronamaatregelen in 10 verschillende landen, waaronder ook Nederland. Wat blijkt? Qua effect is er nauwelijks verschil tussen lockdowns en vrijwillige maatregelen. En: hoe strenger de lockdown, hoe slechter de uitkomst.
Het onderzoeksteam, waar ook John Ioannidis deel van uitmaakte, vergeleek de corona-aanpak van Engeland, Frankrijk, Duitsland, Iran, Italië, Nederland, Spanje en de Verenigde Staten – landen die lockdowns instelden en winkels sloten – met die van Zuid-Korea en Zweden, waar geen lockdown van kracht was.

Verwoestende impact
De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat strenge maatregelen geen duidelijk positief effect hadden op het aantal nieuwe gevallen. Thuisblijven en winkels gesloten houden bleek geen wezenlijke voordelen op te leveren.

Ook professor Jay Bhattacharya was betrokken bij de studie. Hij spreekt zich al sinds maart vorig jaar uit tegen lockdowns. Toen zei hij dat het sterftecijfer door corona veel lager is dan ons is voorgespiegeld. Bhattacharya schreef ook mee aan de Great Barrington Declaration, die onder meer stelt dat het huidige coronabeleid een verwoestende impact heeft op de volksgezondheid.

Onjuiste aannames, halfbakken wetenschap en de arrogantie van politici
In mei vorig jaar concludeerden onderzoekers in The Lancet dat ‘harde lockdowns de ouderen en zwakkeren niet beschermen’ en dat ze ‘de sterfte als gevolg van Covid-19 niet terugdringen’. In juli ontdekten andere onderzoekers een negatief verband tussen het aantal dagen dat een lockdown duurde en het totale aantal gevallen per miljoen. Inmiddels zijn er nog veel meer van dit soort onderzoeken verschenen.

Met andere woorden: de lockdowns hebben niet het gewenste effect. Mensen die depressief zijn en die niet konden worden behandeld voor kanker of andere levensbedreigende aandoeningen hebben dus onnodig geleden, schrijft Ryan McMaken voor het Mises Institute. Hij voegt toe: dit is gedaan omdat het binnen het politieke narratief moest passen, maar het is gebaseerd op onjuiste aannames, halfbakken wetenschap en de arrogantie van politici.
STEM 17 MAART NEDERLAND VRIJ

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws