Fotograaf maakt foto’s van lege parkeerplaats bij
vaccinatiecentrum, wordt belaagd door beveiligers
Een nieuwsfotograaf is vrijdagmiddag bij een GGD-locatie in Enschede belaagd door beveiligers. Nadat de man beelden had gemaakt, eisten ze dat hij de foto’s zou verwijderen. Toen hij dat niet deed, probeerden de beveiligers hem tegen de grond te werken. De fotograaf gaat aangifte doen. „Hier was geen enkele aanleiding toe.”
Cees Elzenga is professioneel fotograaf sinds 1996. Hij stond tussen stenen gooiende mensen op het Binnenhof, kreeg glazen bier in zijn nek vanaf voetbaltribunes en zocht bij menig demonstratie zijn weg. Op dat soort plekken en in dat soort situaties kijkt hij altijd om zich heen: waar komt het gevaar vandaan? Maar vrijdag stond die alertheidsmodus niet aan. Was ook niet nodig; hij ging ‘gewoon’ een plaatje maken van een priklocatie.
Maar dat loopt anders. Elzenga, met zijn perskaart om de nek en TC Tubantia-mondkapje op, krijgt te horen dat hij binnen niet welkom is voor foto’s. Dat verbaast hem niet, hij had zich ook niet aangemeld. Dan maar een foto van de lege parkeerplaats, ook wel passend bij een verhaal over dat er afgelopen week nauwelijks gevaccineerd werd. Op 50 meter van de ingang legt hij dat beeld vast.
Beveiligers zien dat en zijn er niet blij mee. ‘Nee, geen foto’s’, zeggen ze tegen Elzenga. Met drie man stappen ze op de fotograaf af. Ze eisen dat hij de beelden wist. Elzenga weigert. „Ik ga niet direct foto’s wissen als iemand dat niet zint.” De beveiligers besluiten de politie te bellen. De fotograaf moet van de mannen blijven staan. Dat doet hij. Met een van zijn twee camera’s, die hij voor zijn borst heeft, maakt hij een foto van de situatie.
‘Werk hem dan maar tegen de grond’
Dan, uit het niets, terwijl ze al tien minuten op de politie aan het wachten zijn, pakt een van de beveiligers Elzenga van achteren vast. Zijn collega’s schieten hem te hulp, Elzenga voelt dat zijn telefoon afgenomen wordt. Samen proberen ze de fotograaf te dwingen zijn armen op de rug te doen, maar zonder succes. ‘Werk hem dan maar tegen de grond’, hoort Elzenga een van hen zeggen.
Dat mislukt, omdat de fotograaf zich verzet, en een van de beveiligers zijn collega’s tot kalmte maant. Vlak daarna – Elzenga wordt nog vastgehouden – arriveert de politie. De agenten sommeren de mannen om de fotograaf los te laten, de beelden hoeft hij niet te verwijderen. Daar was niets onwettelijks aan.
Melding bij Persveilig en mogelijk aangifte
Elzenga heeft een melding gemaakt bij Persveilig, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie dat als doel heeft de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie. De GGD heeft hem, via een woordvoerder, telefonisch excuses aangeboden. De fotograaf overweegt aangifte te doen van mishandeling; dinsdag heeft hij daarover een afspraak met de politie.
Een dag later kan Elzenga er nog altijd niet over uit. De schade valt mee, hij heeft een zere vinger en ‘een deuk in mijn ego’, maar de fotograaf is vooral uit het veld geslagen. „Je maakt een foto van een gebouw en een parkeerplaats en ze proberen je tegen de grond te werken. Die zag ik absoluut niet aankomen… Ik was een gevaar voor niemand!” Hij benadrukt dat hij zich kenbaar heeft gemaakt, niet heeft staan schelden en niemand onheus heeft bejegend.
„Wat had ik anders moeten doen? De foto’s wissen en opzouten? In de bosjes gaan liggen om een foto te maken van een parkeerplaats? Waar houdt het dan op?” De nieuwsfotograaf is nu zelf het nieuws, terwijl hij dat absoluut niet wil zijn. Het geeft hem echter wel een mogelijkheid om een boodschap mee te geven. „Blijf met je klauwen van de pers af.”
GGD Twente betreurt situatie zeer
Wij vinden het bijzonder vervelend wat er is gebeurd bij onze vaccinatielocatie in Enschede’, schrijft de GGD Twente in een reactie. ‘Voor GGD Twente heeft de privacy en veiligheid van alle bezoekers hoge prioriteit. Bij elke vaccinatielocatie is daarom beveiliging aanwezig die ons hierbij helpt. Wij betreuren de ontstane situatie afgelopen vrijdag tussen de beveiliging en de fotograaf zeer. Wij keuren agressie, in welke vorm dan ook, af. Wij hebben met beide partijen over dit incident gesproken.’
Dit is geen uitzondering, in andere delen van het land is het erg rustig geweest bij de vaccinatiecentra ’s. Op 1 april twitterde Nico van Gog:
Waarop radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte reageerde: “Ik wil die lege plek met liefde vullen. Rij er graag voor naar Amsterdam.” Voormalig 538-baas Erik de Zwart beet hem toe: “Bange poeperd.”
Onderstaande foto werd gemaakt bij het vaccinatiecentrum in Maassluis. “Drie naar binnen zien gaan.” Op andere plekken is het beeld niet anders. “Hier in Vlissingen ook dag in dag uit – als ik er passeer – hetzelfde beeld,” schrijft Hans
Afgelopen week zei een medewerker van de vaccinatielijn dat hij de hele dag op telefoontjes zat te wachten. “Verschillende collega’s vertelden me dat zij eigenlijk al de hele dag geen telefoontjes krijgen.” Hij werd vervolgens geschorst. “Als ik hierom word ontslagen, het zij zo. ik ben een beetje klaar met mijn mond houden. Ik wil ook gewoon mijn werk doen.”

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws