Minister Hugo De Jonge (minister van volksgezondheid)
verspreidt zelf nepnieuws over coronavaccins’
Eind vorige maand stelde Kamerlid Wybren van Haga (FVD) coronaminister Hugo de Jonge enkele kritische vragen over het coronavaccin. De reactie van de minister was ‘echt verontrustend’. Er kwam nog net geen stoom uit zijn oren. Van Haga confronteerde De Jonge met de grote corona-uitbraken in verpleeg- en verzorgingstehuizen nadat er gevaccineerd was.
Hugo de Jonge beschuldigd Van Haga van nepnieuws
“Dat er mensen overlijden is één ding, maar dit lijkt te toevallig. Ik was benieuwd naar de verklaring,” zei Van Haga. De Jonge beschuldigde het Kamerlid vervolgens van ‘het verspreiden van nepnieuws’.
Op Twitter gaf de minister hem nog een trap na door te schrijven dat FVD ‘doelbewust nepnieuws, foutieve informatie en complottheorieën verspreidt’. De Jonge heeft al meerdere keren gezegd dat de coronavaccins effectief en veilig zijn. Hij vergeleek het halen van een spuitje eerder met het eten van een frikandel.
Helemaal niet duidelijk
Van Haga krijgt nu bijval van bijzonder hoogleraar Colin van der Heiden van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Die zegt in dagblad Trouw dat de beweringen van De Jonge ‘aantoonbaar niet stroken’ met de stand van het wetenschappelijk onderzoek.
Zo is er bijvoorbeeld onvoldoende bekend over de veiligheid van de vaccins en daarnaast is nog helemaal niet duidelijk of ze voldoende beschermen tegen mutatiesvolgens Van der Heiden.
Minister onwaardig
De hoogleraar wijst erop dat de vaccins voorlopig zijn goedgekeurd tot 2023 en dat de vaccinonderzoeken nog niet afgerond zijn. Definitieve uitspraken over de werkzaamheid en veiligheid zijn dus nog niet mogelijk, benadrukt hij. “Onjuiste informatie verspreiden met als doel de publieke opinie te beïnvloeden […] is per definitie ‘desinformatie’. En dat is een minister onwaardig. Zeker een minister die dat zijn opponenten verwijt,” stelt Van der Heiden.
Of, om in voedseltermen te blijven: we moeten de uitspraken van De Jonge met een korreltje zout nemen.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws