Is de politie nog wel te vertrouwen?
Was het eerder je beste vriend, nu is dat heel anders
Gewetensbezwaarde politieagent: ‘Er gaan straks doden vallen, let op mijn woorden’
De politie is niet meer te vertrouwen. Dat zijn de woorden van een gewetensbezwaarde agent die zijn verhaal heeft gedaan bij de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020, in de hoop dat zijn verklaring zal leiden tot een onderzoek en verandering.
Extreem geweld
De agent, die al 14 jaar bij de politie werkt, zegt zich zorgen te maken over het extreme geweld en de grofheid tegen burgers die de coronamaatregelen overtreden en mensen die demonstreren.
Het broeit binnen de politie, onthult de agent, die anoniem wil blijven omdat zowel collega’s als de commissie worden bedreigd. “Het wantrouwen tegenover elkaar is groot. Niemand vertrouwt elkaar.”
Dit schept volgens hem een gevaarlijk precedent. “Wanneer je elkaar niet vertrouwt, kun je niet veilig werken. Wanneer mijn collega met extreem geweld een ‘wappie’ aanhoudt en hij komt in de problemen waardoor hij mijn assistentie nodig heeft, voel ik de weerzin tegen zijn optreden. Ik twijfel dan en dat is gevaarlijk, want hij kan zomaar het onderspit delven. Wapengebruik ligt dan op de loer. Er gaan straks doden vallen, let op mijn woorden.”
De politieagent zegt verder dat het ziekteverzuim toeneemt – geregeld mist hij collega’s die al maanden thuis zitten – en dat sommige ME’ers na een coronademonstratie ‘zitten te janken’ in de kleedkamer. Zij worden niet getroost, want dan sta je al snel te boek als tegenstander of ‘wappielover’.
“Ik schrik me rot als ik zie hoe collega’s eraan toe zijn nadat ze demonstranten hebben belaagd. En ik zeg belaagd omdat er geen ander woord voor is. Er wordt zonder enige terughoudendheid op demonstranten ingeslagen,” verklaart hij.
Volgens de agent is de politieorganisatie een schizofrene organisatie geworden. “Je moet elke dag tegen je geweten in handelen. Je doet je voor je collega’s anders voor dan je bent.” Hij zegt ook dat dit ‘al jaren aan de gang is’. “Dit is niet begonnen met de coronacrisis. Ik heb sterk het gevoel dat hier door de overheid en daarmee door de leiding van de politie langzaam maar zeker naartoe is gewerkt.”
Zelf zit de agent momenteel ziek thuis. Hij is naar eigen zeggen geestelijk opgebrand en weet niet of hij ooit weer aan het werk gaat.
Lees HIER zijn volledige verklaring.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws