De coronasterfte is lager dan gedacht.
De Spaanse griep (1918- 1919) was velen malen erger dan corona,
er was geen lockdown of avondklok.
De WHO waarschuwde de wereld begin vorig jaar dat het sterftecijfer van het coronavirus 3,4 procent was. Overheden raakten in paniek en stelden lockdowns in. Het openbare leven kwam vrijwel stil te liggen.
Nieuwe studie
Professor John Ioannidis van de prestigieuze Stanford-universiteit publiceerde in oktober een paper, nota bene in het tijdschrift van de WHO, waaruit blijkt dat de IFR (infection fatality rate) van corona slechts 0,23 procent is. Met andere woorden: als je besmet raakt, heb je 99,77 procent kans om te overleven.
Er werd heel weinig ruchtbaarheid aan het onderzoek gegeven. Het paste immers niet in het narratief. Sterker nog: Kamerlid Wybren van Haga (FVD) werd van LinkedIn gegooid omdat hij ernaar verwees.
Toch een griepje?
Professor Ioannidis heeft nu een nieuwe studie gepubliceerd. Wat blijkt? De coronasterfte ligt nog lager dan gedacht. De professor analyseerde alle beschikbare gegevens en kwam tot de slotsom dat van de 1,5 tot 2 miljard besmette personen slechts 0,15 procent is overleden. Dat zou betekenen dat corona niet veel meer is dan een stevige griep.
In zijn nieuwe paper bekritiseert hij bovendien collega’s die op hogere sterftecijfers uitkwamen. Zo kwam uit één studie een sterftecijfer van 0,79 procent rollen. Het onderzoek was gebaseerd op een Deense enquête, waarvan de data vervalst blijken te zijn. Daarnaast gebruikten de meeste van zijn collega’s nauwelijks gegevens uit Azië en Afrika, en richtten zij zich voornamelijk op besmettingshaarden in Amerika en Europa.
Nog lager
Ioannidis schat dat rond eind februari dit jaar tot wel twee miljard mensen in aanraking zijn geweest met het coronavirus. Hij houdt daarbij geen rekening met de gevallen waarbij antilichamen niet langer detecteerbaar zijn. Het werkelijke sterftecijfer zou dus nóg lager kunnen zijn.
Het virus is veel wijdverspreider en het sterftecijfer veel lager dan aanvankelijk werd aangenomen, concludeert hij.

Door admin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws