Juridisch adviseur roept op tot aangifte tegen Rutte:
‘Dat kan en moet nu echt’
De Tweede Kamer eist opheldering over het bericht dat het kabinet doelbewust informatie heeft achtergehouden over de toeslagenaffaire. Er moet zo snel mogelijk een brief komen en daarna een debat.
Strafbare feiten
Een groot deel van de Kamer vindt ook dat de notulen van de ministerraad alsnog openbaar moeten worden gemaakt. “Dan kunnen we zien wat daar staat. Dan kunnen we ook zien of daar sprake is geweest van wellicht strafbare feiten,” zei SP-Kamerlid Renske Leijten voor de camera van Ongehoord Nederland.
“We hebben de waarheid nodig en we weten dat deze minister-president de waarheid ziet als een optie,” vervolgde ze. SP-Kamerlid Leijten wil nu de waarheid boven tafel krijgen.

Over de kwestie zegt het SP-lid het volgende:

“Wat mij betreft worden die notulen van de ministerraad openbaar gemaakt, dan kunnen we zien wat daar staat en kunnen we ook zien of daar sprake is geweest van wellicht strafbare feiten. Ik bedoel er was een Kamermotie die zei: ‘wij willen die tijdlijn hebben.’ Je hebt die informatie en dan moet je die informatie beschikbaar stellen.”

Het verliep toch even anders; het kabinet heeft sinds 2019 bewust informatie achtergehouden. En dit is natuurlijk een grove schande. Leijten is dan ook helemaal klaar met Rutte en consorten, ze wil de waarheid boven tafel halen:
Leijten heeft zich vanaf het begin al vastgebeten, samen met Omtzigt, op het dossier van de toeslagenaffaire. De onthullingen uit de notulen geven haar extra motivatie om dit allemaal tot op de bodem uit te zoeken. Leijten zal in ieder geval alles eraan doen om de schuldigen op het matje te roepen.
Wéér een leugen
Rutte zei in het debat over het aftreden van het kabinet dat hij alles onderschreef van de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag, behalve dat er informatie om politieke redenen zou zijn achtergehouden. “Dat blijkt nu een leugen te zijn. Wéér een leugen van Mark Rutte, en deze keer eentje waar hij niet mee wegkomt,” zei Leijten bij BNR.
Aangifte tegen meineed
Juridisch adviseur Roger Vleugels liet zich begin dit jaar in het radioprogramma De Nieuws BV zeer kritisch uit over de zogeheten Rutte-doctrine. Toen hij gehoord werd over de toeslagenaffaire zei Rutte dat hij ‘de wet opzij schuift als het om politieke redenen uitkomt’.
“Eerlijk gezegd dacht ik toen: ‘Nu moet de boevenwagen voorrijden’. In mijn ogen had hij geboeid de zaal moeten verlaten,” zei Vleugels. Hij schrijft op Twitter dat de ondervragingscommissie heeft overwogen om tegen onder meer hem aangifte wegens meineed te doen. Vleugels benadrukt: “Dat kan en moet nu echt.”

Door admin

Een gedachte over “Aangifte tegen Mark Rutte”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste COVID-19 Nieuws